Alkuun | Homepage | Framsida | Frontseite

Alkuvalikkoon | Etusivu | Artikkeli utopiasiirtolaisuudesta | Utopiasiirtolaisuus-näyttely| Links on Utopian Emigration


KOHTI PAREMPAA MAAILMAA - Suomalainen utopiasiirtolaisuus

Ihmisiä on aina kiehtonut utopia, "paikka, jota ei ole", maa aavan meren tuolla puolen jossakin, Onnela, Uusi Jerusalem, Paradiso. Siellä elettäisiin vapaina tästä matoisesta maailmasta, rahanhimosta, kansallisista tai uskonnollisista vainoista, ihmisen riistosta ja sorrosta, huonosta elämästä.

KOHTI PAREMPAA MAAILMAA on laaja tutkimukseen pohjautuva kertomus suomalaisten eri maanosiin perustamista ihannesiirtoloista. Siinä kuvataan lähes kahtakymmentä suomalaishanketta, niiden iloja ja suruja, innostusta ja moninaisia kohtaloita. Aatteellinen perusta vaihtelee sosialismista uskonoppeihin, suomalaisnationalismista kasvissyöntiin; yhteisöjä oli eri puolilla maailmaa Amurinmaalta Australiaan ja erityisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Mukana ovat tunnetut, aikoinaan kohutut Sointulan kaltaiset yritykset, mutta myös aivan unohtuneet yhteisöt Kuubassa tai Paraguayn syrjäseuduilla. Niiden laajan ja kirjavan kokemuksen pohjalta tarkastellaan vielä uudempienkin suomalaisten vaihtoehtoyhteisöjen ideoita ja mahdollisuuksia.

Tutkija Teuvo Peltoniemi on käynyt useimmilla siirtokuntapaikoilla, tavannut veteraaneja usein aivan viime hetkillä, ennen viimeistenkin muistojen haipumista tavoittamattomiin. Laajan kirjallisuuden ja haastattelujen pohjalta kohoaa elävä tarina unelmasta, siitä miten ihmiset unelmaansa rakentavat, miten he kohtaavat uudet olot, oudon luonnon, toisensa ja itsensä.

Tämä multimedia-aineisto pohjautuu Kohti parempaa maailmaa -aineistoon: Otavan julkaisemaan kirjaan, Kristillisen kulttuuriliiton tuottamaan näyttelyyn ja sen esitteeseen, Sosiomedian tekemään videoon sekä Suomalaisen utopiasiirtolaisuuden arkistossa säilytettäviin dokumentteihin, valokuviin ja ääninauhoituksiin. Sivusto on keskeneräinen ja sitä täydennetään koko ajan.

Kaikki sivustoa koskevat ehdotukset ja kommentit ovat tervetulleita e-mail.

ARTIKKELILUETTELO

   Artikkeli: Teuvo Peltoniemi: "Suomalaiset ihannesiirtokunnat"
   Artikkeli: Teuvo Peltoniemi: "Historian suuret utopiayhteisöt"
   Artikkeli (pdf): Teuvo Peltoniemi: "Utopiayhteisöjen opetuksia: yhteiset ja uudet utopiat"
   Kirjallisuusluettelo (pdf): Teuvo Peltoniemi: "Kohti parempaa maailman" -kirjan lähdeluettelo
   "Utopioita etsimässä" Auvo Kostiaisen arvostelu "Kohti parempaa maailmaa" -kirjasta. Historiallinen Aikakauskirja 2/1986
   "Kaiken maailman impivaarat - Historia on suomalaisutopioiden hautausmaa". Harri Peltolan arvostelu "Kohti parempaa maailmaa" -kirjasta. Helsingin Sanomat 27.11.1985
   Utopi och verklighet inom emigrationen. Max Engmans recension av boken Kohti parempaa maailmaa. Historisk Tidskrift för Finland. Helsingfors 1987:152-157.
   Artikkeli: Jukka Jouhki: "Utopia: paikka ei missään, parhaan maailman puolesta". Lähde - Historiatieteellinen aikakauskirja 2, 2005: 60-77.
   Artikkeli: Riitta Nikula: "20th Century Urban Design Utopias for the Centre of Helsinki". Arch. & Comport. 1 Arch. Behav., Vol. 5, no. 1, 1989: 29-39.
   Utopiasiirtolaisuus-näyttely
   Links on Utopian Emigration


Päivitetty 17.9.2008