Alkuun | Homepage | Framsida | Frontseite

Alkuvalikkoon | Etusivu | Artikkeli utopiasiirtolaisuudesta | Utopiasiirtolaisuus-näyttely| Links on Utopian Emigration


KOHTI PAREMPAA MAAILMAA - Suomalainen utopiasiirtolaisuus

Ihmisiä on aina kiehtonut utopia, "paikka, jota ei ole", maa aavan meren tuolla puolen jossakin, Onnela, Uusi Jerusalem, Paradiso. Siellä elettäisiin vapaina tästä matoisesta maailmasta, rahanhimosta, kansallisista tai uskonnollisista vainoista, ihmisen riistosta ja sorrosta, huonosta elämästä.

KOHTI PAREMPAA MAAILMAA -utopiasivusto kertoo suomalaisten eri maanosiin perustamista ihannesiirtoloista. Mukana ovat kaikki tiedossa olevat parikymmentä suomalaishanketta. Niiden aatteellinen perusta vaihtelee sosialismista uskonoppeihin, suomalaisnationalismista kasvissyöntiin; yhteisöjä. Niitä oli eri puolilla maailmaa Amurinmaalta Australiaan ja erityisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Mukana ovat tunnetut, aikoinaan kohutut Sointulan kaltaiset yritykset, mutta myös aivan unohtuneet yhteisöt Kuubassa tai Paraguayn syrjäseuduilla.

Sivusto pohjautuu Utopiasiirtolaisuuden arkistoon. Se sisältää tutkija Teuvo Peltoniemen vuodesta 1979 lähtien keräämiä haastatteluita, valokuvia, videoita, lehtileikkeitä, dokumentteja ja esineitä. Hän on käynyt useimmilla siirtokuntapaikoilla, tavannut veteraaneja usein aivan viime hetkillä, ennen viimeistenkin muistojen haipumista tavoittamattomiin.

Utopiasiirtolaisuuden arkiston materiaalista on julkaistu mm: kirja "Kohti parempaa maailmaa" (Otava 1995), video (Helsingin tietovideo 1988), suomen- ja englanninkielisiä artikkeleita, monissa maissa esillä ollut valokuvanäyttely ja monikielinen esite (Kristillinen kulttuuriliitto), radio-ohjelmia (osa kuunneltavissa Ylen Elävässä Arkistossa) sekä pidetty esitelmiä ja tehty mediahaastatteluja useissa maissa.

LUE LISÄÄ: Lyhyt päivitetty yleisartikkeli on luettavissa allaolevasta linkistä.

   Teuvo Peltoniemi: "Suomalaiset ihannesiirtokunnat"

Sama artikkeli löytyy myös englanniksi (päivitetty 2018), ruotsiksi, saksaksi, espanjaksi ja venäjäksi kansisivun linkeistä.

Sivustoa täydennetään koko ajan. Kommentit tervetulleita sähköpostin kautta e-mail.

Sivu on päivitetty 6.1.2018